La Coral del Sant Josep

Adaptació 'País Petit' - Lluís Llach

Ja ha plogut des que el curs 2006-07 estrenéssim la Coral del Sant Josep. Amb més de seixanta actuacions i col·laboracions, aquest grup s’ha consolidat com un projecte ferm d’escola on, per damunt del cant, s’hi difonen uns valors implícits en l’ideari Vedruna que modelen els nostres ciutadans del demà. La solidaritat entre els companys i el treball en equip han estat els manaments que han encapçalat el decàleg de conducta omnipresent en les sessions de treball.

 Mai fins aquest curs s’havien obert les portes a un ventall d’alumnes de tan diverses edats ni a una plantilla tan extensa. Més de cent cantants amb edats que comprenen des de quart de primària (nou anys) fins a segon de batxillerat i cicles formatius (disset anys) fan pinya en aquest grup humà. El resultat, pels qui no l’hagin pogut gaudir en algun dels seus concerts, el podran avaluar en el projecte bianual en que està immers la coral i que tindrà com a objecte final la publicació d'un CD.

Els alumnes provinents de deu, o si es vol, de dinou classes diferents, uneixen esforços i dedicació en un complicat calendari d’assajos fraccionats per grups. En aquests assajos s’hi van teixint nota per nota les melodies que obsequien al seu públic en els diversos concerts que es programen cada temporada. 

La complicada tasca de coordinació d’un grup tan heterogeni esdevé senzilla quan la predisposició al treball dels seus membres és inapel·lable i no hi ha retrets quan es tracta de posar-se mans a l’obra. Sembla que els cantants s’han fet seu allò que ja fa temps Saint-Exupéri digué per boca del Petit Príncep: “Bé, he de suportar dues o tres erugues si vull conèixer les papallones'.

No és el camí que s’ha fet el que il·lusiona, és el que s’endevina que aquests nois i noies són capaços de fer, i les ganes que hi posen les noves generacions. Gràcies a això, s'ha posat en funcionament una nova coral a l'escola. Aquesta coral de menuts comprèn alumnes de primer a tercer de primària. La cantera està assegurada.

Les corals del Col·legi Sant Josep tenen la finalitat de potenciar el cant col·lectiu i el desvetllament artístic i musical dels alumnes. A la vegada, vetlla per la integració dels alumnes al cant coral, una eina artística, social i cultural ben arrelada des de generacions a les terres catalanes.  

Els educadors del col·legi ens donarem per satisfets, no si els cantants aprenen a cantar molt bé (que també) sinó si aprenen valors personals com la sensibilitat, comprensió i creativitat, així com si assoleixen una consciència d’equip i tenen en compte que tots els membres de la coral som imprescindibles perquè el resultat del treball realitzat sigui positiu.
TambÚ et pot interessar...