Notícies

Taller de la vacuna del VIH al CaixaFòrum de Lleida

Batxillerat

Els alumnes de batxillerat que cursen l’assignatura de biologia, enguany han tingut l’oportunitat de conèixer de prop la investigació que es realitza a Lleida i a participar activament en alguns d’aquests experiments.

La primera sortida que varen realitzar fou el 16 d’Octubre al campus de l’ETSEA de la Universitat de Lleida. És el principal campus agroalimentari i forestal de Catalunya i un dels principals d’Espanya.

Van visitar el departament de Producció Vegetal i Ciència Forestal i el AGROTECNIO-Center. AGROTECNIO és un nou centre que s’afegeix a l’espai de recerca i innovació de Lleida. El centre té com a objecte la recerca, el desenvolupament tecnològic i la formació especialitzada en l’àmbit agroalimentari.

Ens va atendre la Dra. Teresa Capell junt amb joves investigadors internacionals que es trobaven realitzant els seus projectes de fi d’estudis en aquest departament. Els alumnes es varen dividir en tres grups per així poder conèixer el màxim d’activitats que es realitzen dins el departament, des d’inserció de gens amb tret de microbales, cultius en microambients fins a observacions amb microscopi.

La visita es va completar amb una xerrada-coloqui d’organismes modificats genèticament i les controvèrsies que aquests susciten a la societat.

La segona sortida fou el dia 20 de gener de 2016 al caixafòrum de Lleida on van participar en un taller de la vacuna del VIH.

Els científics que dirigien el taller van fer una breu introducció a conceptes bàsics de biologia necessaris per poder entendre la pràctica que posteriorment realitzaren els alumnes, com ara virus,retrovirus, ADN, enzims de restricció i electroforesi.

Dividits en grups, van  realitzar una electroforesi amb una proteïna i l’ADN de tres variants del virus de la SIDA i comprovar si l’enzim de restricció tallava la mateixa seqüència.

Van aprendre a manipular estris de laboratori de forma precisa, com ara  micropipetes i,també, com inserir les mostres en els pous d’agarosa que hi havia a la cubeta. Després, varen connectar els elèctrodes a la corrent i van observar com els fragments d’ADN  migraven a una velocitat diferent depenent de la seva mida.

Al finalitzar,els alumnes es varen endur la mostra d’agarosa on s’observaven les franges en color blau fort (de forma lleu) de les diferents seqüències.

La durada del taller fou de 2h intenses ja què el treball al laboratori requereix atenció, precisió i comprensió de tot el procés.

Des d’aquí volem donar les gràcies a les entitats i el personal que tan amablement ens va atendre.

Però això no acaba aquí. El proper 16 de febrer, tots els alumnes de 1r de Batxillerat aniran al PRBB de Barcelona a escoltar la xerrada :

“La tercera realitat. Com construeix el cervell el món en què vivim”

a càrrec d’Òscar Vilarroya investigador del grup de recerca de neuroimatge de l’Institut Hospital del Mar d’investigacions mèdiques

JA US HO EXPLICAREM!!!