Notícies

SOM VEDRUNA - La setmana de la Ciència

Del 11 al 18 de Novembre

La setmana de la ciència és un dels esdeveniments anuals més important per la divulgació de la ciència dins de l’àmbit europeu.

Al col·legi Sant Josep hem organitzat un seguit d’activitats per promoure la recerca i ensenyar als alumnes a aplicar el mètode científic : fer-se preguntes, investigar, proposar hipòtesis, cercar informació, dissenyar experiments, per finalment, arribar a unes conclusions.

Al llarg de la setmana s’han dut a terme diverses pràctiques de laboratori, conferències i rutes per conèixer el nostre entorn.

Emmarcat en l’ús i coneixement del material de laboratori, la normativa i les instal·lacions us presentem els experiments duts a terme.

2n ESO

  • Determinació de com varia el punt d’ebullició de l’aigua quan s’afegeix
  • clorur sòdil (sal comuna)
  • Determinació experimental del punt de rosada de l’aire.

1r ESO

  • Extracció del gluten de la farina

4t ESO: BIOLOGY

  • Extracció de l’ADN del fetge i la ceba

1r BATXILLERAT

  • El moviment de la caiguda d’una bola per un pla inclinat.

A més, els alumnes de 4t ESO han fet de “monitors de laboratori” per als alumnes de 6è de E.P. Els hi van preparar tres experiments amb els quals s’ho van passar força bé, a més d’aprendre a manipular els estris de laboratori.

1) Col lombarda: indicador d’acidesa.
2) Missatge invisible.
3) Espectrometria a la flama

Però, que més vàrem fer? Des de fa temps venim organitzant el dia de la ciència, una jornada dedicada exclusivament al coneixement del medi i de l’entorn que ens ofereix el terme de Tàrrega. Per tant vàrem sortir a realitzar les següents activitats:

Primer ESO: Estudi dels arbres de la nostra ciutat; Segon ESO: El tractament de l’aigua a la ciutat; Tercer ESO: Nutrició i alimentació al Parc de Sant Eloi; Quart ESO: Ruta del canal Segarra-Garrigues, visita a l’estació de bombament.

I finalment, l’exalumna Laura Rubinat llicenciada en biologia, màster en bioinformàtica i actualment fent el doctorat a la Université Pierre et Marie Curie va fer una conferència molt interessant de “Aplicacions de la bioinformàtica, la ciència del futur “.

Des d’aquí, moltes gràcies a totes les persones que han fet possible aquesta setmana de la ciència. Repetirem!!!

   231_1_Numero_3_Butlleti_Vedruna_Tarrega.pdf