Atenció al públic:

8:00h. - 18:00h.

Mare Vedruna, 15

25300 Tàrrega

973 310 116 / 663 740 037

vedrunatarrega@vedruna.cat

Servei Salut i Escola

SALUT I ESCOLA

El programa Salut i Escola (PSiE) impulsat pel Departament d’Educació i pel Departament de Salut, té la finalitat de millorar la salut dels adolescents mitjançant accions que promocionen hàbits saludables, prevenen situacions de risc, i ajuden a detectar precoçment problemes relacionats amb la salut.

El centre educatiu, com a espai natural per a l’aprenentatge, l’educació i la formació integral de la persona, és també el lloc on es poden manifestar els signes d’alerta sobre problemes de salut, en els quals una detecció precoç pot ser la primera acció per iniciar un procés d’ajuda i intervenció adequada.

El programa “Salut i escola” (PSiE), té el propòsit de potenciar la coordinació dels centres docents, els serveis educatius i els serveis sanitaris en accions de promoció de la salut i d’atenció a l’alumnat.

Els objectius d’aquest programa són:

  • Apropar els serveis de salut als centres docents i als adolescents, mitjançant la consulta oberta als centres d’educació secundària amb les màximes garanties d’intimitat.
  • Facilitar la promoció d’actituds i hàbits saludables (factors protectors) amb actuacions d’educació per a la salut.
  • Reduir els comportaments que poden afectar negativament la salut (factors de risc).
  • Detecció precoç dels problemes de salut a fi d’intervenir al més aviat possible.

 

Els eixos fonamentals d’actuació del PSiE són:

  • La salut mental
  • La salut afectiva i sexual
  • Violència i maltractaments segons gènere
  • Hàbits de salut (consum de tabac i altres drogues, altres addiccions, exercici físic, dieta, etc.)
  • Trastorns de la conducta alimentària
  • El programa “PSiE” busca, mitjançant la Consulta Oberta (professional d’infermeria desplaçat periòdicament al centre docent), afavorir l’accessibilitat de cara a la prevenció de situacions de risc i atenció precoç als problemes de salut dels adolescents a l’atenció sanitària amb garanties de privacitat, confidencialitat i proximitat.

A continuació, podeu trobar un resum dels dubtes plantejats per l’alumnat a la Consulta Oberta Vedruna Tàrrega, a la nostra enfermera de referència, la Núria Segués.

Curs 2024/25


Durant el dia em puc passar més de 3h davant les pantalles, és bo?”
Les hores que passem davant les pantalles poden ser per fer-ne diversos usos, per exemple: recerca d’informació, fer treballs de l’escola, mirar les xarxes socials, jugar a videojocs, xatejar…
L’ús que en fem, el temps que hi destinem, l’edat que tenim, entre altres factors, determinen si en fem un bon o mal ús.
Segons l’edat que tenim el temps que es considera saludable davant d’una pantalla varia. A partir dels 12 no hi ha un temps concret clar, sinó que cal tenir en compte el motiu de l’ús que en fem i si el temps que hi destinem restringeix o no els moments per fer altres activitats molt importants per mantenir una vida saludable, com: fer els deures, practicar exercici físic, quedar amb els amics i amigues, fer plans amb la família, dormir el temps necessari…
Per tant, si et passes 3 hores davant les pantalles, et pots preguntar:
  • Què faig davant la pantalla? Quin és l’objectiu d’estar-m’hi?
  • Cada dia hi passo 3 hores? O només de tant en tant?
  • Em limita el temps per descansar bé, fer els deures, quedar amb les amistats, practicar esport, fer extraescolars…?
Així doncs, segons les teves respostes i el què us he explicat anteriorment pots extreure’n conclusions i saber si en fas un bon o mal ús.
Tu pots decidir l’ús que en fas! T’animo a fer-ne un ús responsable, la teva salut t’ho agrairà!
Si encara et queden dubtes, pots venir a veure’m a la Consulta Oberta o pots contactar-me a través del correu:nsegues.lleida.ics@gencat.cat

PER MÉS INFORMACIÓ, CONTACTA AMB NOSALTRES

CreaEscola Quality Certificate for Education Website